SEDMA UMJETNOST

Martin Scorsese: Njegovih 10 najdražih filmova

Jedan od najnovijih omiljenih Scorseseovih filmova je “BlacKkKlansman” Spikea Leeja, zasnovan na istinitoj priči o crnom policijskom detektivu iz Kolorada koji se uvukao u lokalno poglavlje Ku Klux Klana. Film je osvojio Grand Prix na filmskom festivalu u Cannesu i Leeu donio prvu konkurentsku nagradu Oskar (kući je odnio najbolji adaptirani scenarij).

“Slika vas vodi na sigurno mjesto – gledamo film, on je na ekranu – i odjednom smo sada katapultirani”, rekao je Scorsese za Deadline filma. „Odmah pored tebe. Jer to nije samo stvarno, ono što vidite gore na ekranu – to se i događa. To se dešava. I to sankcionira vlada … To nadilazi medij, ono što je tamo radio u zadnjih 10 minuta. To je kino i prelijepo je. “

1. “Midsommar” (2019)

Kontraverzni film A. Astera o kultu, Midsommar 2019.

Martin Scorsese postao je veliki obožavatelj reditelja Ari Astera poslije njegova prva dva djela, “Heridetary” i “Midsommar”. Toliko da je spomenuo djela u uvodu knjige scenarija A24. “Kao i svi horor filmovi koji se pamte, ova djela se duboko fokusiraju u nešto neimenovano i neizrecivo, a nasilje je emocionalno koliko i fizičko.”, napisao je Scorsese za film “Heridetary”.

Na temu filma „Midsommar“, dodao je, „… formalna kontrola jednako je impresivna kao i u prethodnom djelu, možda čak i više. Tema filma duboko i hrabro prodire u emocije koje su po svojoj prirodi neugodne.  Spomenut ću da u ovom filmu postoje istinite vizije, posebno u posljednjem kadru, koji vjerojatno nećete zaboraviti. Ja nisam. “

2. “Yeelen” (1987)

Scorsese je naveo dramu reditelja Souleymane Cissé iz 1987. godine “Yeelen” kao jedan od svojih omiljenih filmova afričke kinematografije tokom saradnje njegove Filmske fondacije s Projektom afričke filmske baštine 2019. “Ne mogu vam reći koliko sam duboko nadahnut i uzbuđen afričkim filmovima; ‘Yeelen’, ‘Touki Bouki’, ‘Trances’, ‘La Noire De …’, ‘Al Momia’, ‘Bamako’ “, rekao je tada Scorsese. „Stalno se vraćam ovim djelima i svaki put je iskustvo bogatije. Moja zahvalnost rediteljima neprestano raste zbog talenta, snage i mudrosti afričke kinematografije.”

Scorseseova Filmska fondacija sarađivala je zajedno s Projektom afričke filmske baštine na obnavljanju četiri afrička filmska klasika i prikazivanju po prvi put na njihovom matičnom kontinentu. Narativ filma Yeelen počinje tako što Nianankoroov otac Soma je dio Komoova plemena, koji se bave magijom, ali svoje moći koristi za vlastitu korist. Odlučan je ubiti sina nakon što je dobio viziju da će mu sin uzrokovati smrt.

3. “Archipelago” (2010)

Martin Scorsese i britanska režiserka Joanna Hogg postali su saradnici posljednjih godina No, Scorseseova veza s njom počela je kao obožavateljska, zbog filma “Arhipelag” iz 2010. godine, u kojoj su glumili Tom Hiddleston, Kate Fahy, Lydia Leonard, Amy Lloyd i Christopher Baker. „Nevjerovatna je. Jednostavno je nisam poznavao ”, rekao je Scorsese o filmu. „Nisam shvatio ko je režirao to djelo. Nisam imao pojma je li to muškarac ili žena. Divno je da na taj način možete gledati filmove, a ne znati tko je iza toga, a zatim saznati. Tako da na to možete gledati kao na umjetnost koja sama po sebi predstavlja sebe.“

Radnja filma prati Edwarda koji se trenutno nalazi u krizi srednjih godina. Nedavno je napustio posao u gradu da bi otputovao u Afriku, gdje će obavljati volonterski rad na promociji sigurnog seksa i borbi protiv širenja AIDS-a. Kako bi ga ispratili, njegova majka Patricia i sestra Cynthia organizuju odmor i porodičnu zabavu na putovanju u vikendici u Trescu na otoku. Poziv je upućen i Patricijinom otuđenom suprugu, koji izražava nejasnu namjeru da prisustvuje tome svemu.

4. “BlacKkKlansman” (2018)

Jedan od novijih omiljenih Scorseseovih filmova je “BlacKkKlansman” Spikea Leeja, temeljen na istinitoj priči o crnom policijskom detektivu iz Kolorada koji se  približava Ku Klux Klanu. Film je osvojio Grand Prix na filmskom festivalu u Cannesu i Leeu Oskara za najbolji adaptirani scenarij. Mada, moram da primjetim da je prošao dosta neopaženo. 

“Kadrovi vas vode na sigurno mjesto – gledamo film, on je na ekranu – i odjednom smo katapultirani”, rekao je Scorsese za. „ Vi imate osjećaj da se sve dešava ispred vas. Jer to nije samo stvarnost, ono što vidite na ekranu – to se zaista i događa. I to sankcionira nečija vlada, sad u ovom trenutku negdje u svijetu… To nadilazi medije, to je kinematografija u svojoj esenciji.”

5. “Woman Is the Future of Man” (2003)

Scorsese se dugo zalagao za južnokorejske filmske režisere, često izjavljući za The Film Foundation da je Hong Sang-soo bio genije u filmu. Honovu dramu o ljubavnom trouglu iz 2003. “Žena je budućnost muškarca” Scorsese je izdvojio zbog “majstorskog osjećaja za pripovijedanje”. Ovo je nešto sa čim se muče reditelji dan danas, a Hong je to radio jednostavno. Martin je izjavio: „U svakom Hongovom filmu koji sam pogledao, sve počinje sa dozom sumnje. U ovom filmu radnja počinje s dvojicom prijatelja koji razgovaraju uz pivo. Vi ste prisutni u tim scenama kao treći učesnik, te možete unaprijed da zaključite uspone i padove narativa, ali da vam to ne smeta. Ovo djelo u sebi posjeduje koncept ljuštenja slojeva, poput narandže, uvijek vam otkrivajući nešto novo u naizgled jednostavnoj naraciji “

6. “Forever Amber” (1947)

Postoje mnoge sličnosti između ovog filma i filma “Gone with the wind”, tako da je svakako topla preporuka ako ste voljeli romantične stare holivudske drame. Amber St Clair je glavni lik, ona želi nastaviti svoj bogati život, unatoč lošim iskustvima. Muževi, ljubavnici, zatvor i veza s kraljem Charlesom II čine njenu ličnu tapiseru prividno proračunatih uspona i padova, iako zapravo njena istinska ljubav, Bruce Carlton se uvijek nalazi u blizini. 

Ovu priču o raspuštenoj ženi osudila je Katolička legija, a kritičari su je odbacili kao ogoljenu melodramu, koja uključuje neiskrene epizode kao što su Crna kuga i Veliki požar u Londonu, djelujući kao spektakularna podloga za probleme Amberine veze. Doduše, danas se on nalazi na listi Martinovih omiljenih filmova, “Raskoš produkcije, Premingerova režira se može usporediti sa modernim klasicima poput Cameronovog “Titanika”, film u sebi nosi notu melanholije i jednog nostalgičnog romantičnog perioda historije.”

7. “Oldboy” (2003)

Oh Dae-sua, običnog porodičnog čovjeka, oteli su nepoznati ljudi. On se probudi u malenoj sobi koja će postati njegov zatvor. Ko ga toliko mrzi, kakav ga je luđak osudio na monstruozni zatvor? Nakon 15 godina pušten je na slobodu. Sanja o osveti. “Oldboy je djelo koje prelazi linije opasnosti, ali samo kao terapeutsko sredstvo za razumnu javnost, koja će film doživjeti ne samo kao izopačenu atrakciju, već kao upozorenje na bombu koja izdajnički otkucava u našoj duši.”

Unikatan, zabavan i film koji vjerovatno nikad nećete zaboraviti, kako zbog atmosfere, scenarija tako i zbog nevjerovatne glume, koja spada u metod glumu. 

8. “You were never really here” (2017)

Kritičari smatraju da je u pitanju film koji je “Taxi driver 21. stoljeća”. Scorsese je u intervju pred premijeru svog filma “Irishman” izjavio da je reditelj Ramsey nevjerovatan u prikazivanju psihološkog raspadanja individue. Nažalost, njegovi filmovi nisu doživjeli još uvijek taj kultni svjetski status, ali je u pitanju jedan od najboljih uloga Joaquina Phoenixa.  Film se fokusira na lika Joea, kojeg glumi Joaquin Phoenix. I u početku nemate mnogo informacija o daljem toku radnje. Jasno je da glavni lik ima zadatak da pronađe djevojčicu. Međutim s vremenom postaje jasno da sam Joe pati od noćnih mora, problema uzrokovanih služenjem vojske. U pozadini se klupko odmotava, te postaje nejasno da li da očekujemo smrt glavnog lika ili njegovo buđenje. 

9. “Under Capricorn” (1949)

Ovaj zaboravljeni dragulj Alfreda Hitchcocka nije tipični triler. U pitanju je ljubavna misterija koja uključuje tri osobe. Mladić dolazi u Australiju gdje se ponovo sretne sa svojom dragom iz prošlosti, ali ona je udata za drugog čovjeka, postala je alkoholičarka i krije još mračnih tajni. Sam naslov filma je u simbolu horoskopskog znaka jarca, što asocira na ogromnu seksualnu želju. Ovo je drugi film Hitchcocka u boji, te koristi kadrove koji traju i do 10 minuta, slično kao i njegov poznati triler “Rope”.

Scorsese cijeni ovog velikog reditelja, te pored njegovih najpoznatijih djela, na listi najdraži filmova Martina Scorsesea se nalazi i ovaj zaboravljeni dragulj. Scorsese se divi kameri, način na koji je prikazana atmosfera te i odnos između likova po njemu spada u najčistije odnose u jednom trileru. Priča nema iznenađenja, a scenarij daje prostor za duge kadrove, te slobodu glumi. 

10. “Pieces of a Woman” (2020)

“Tako me fasciniralo ovo putovanje.”, rekao je Scorsese moderirajući diskusiju za “Pieces of a woman” Kornela Mundrucza. Ovu dramu je Martin Scorsese toliko volio da je potpisao izvršnu produkciju odmah poslije premijere na Venecijanskom festivalu prošle godine. „Imam tri kćerke. Dvije iz drugog braka i moja najmlađa kćerka napunila 21. godinu. Dakle, s godinama mi je odnos majki i kćeri postao vrlo, vrlo važan i fascinantan. Nešto čime se stalno bavim. To više nije bio film, ja poznajem ove likove i situacije, a u tome je snaga prirodnosti ovog djela.”

Kada se porođaj mlade majke u kući završi  tragično, ona započinje jednogodišnju odiseju tugovanja u kojoj raskida odnose sa voljenima. U pitanju je film koji nosi snažnu poruku, te govori o nekonvencionalnim, a tako bitnim temama. 

  •  
  •  
  •