SEDMA UMJETNOST

Knjiga: Jezik filma – Ježi Plaževski

Ježi Plaževski – Jezik filma I dio PDF     download link

Sve umjetnosti posjeduju i svoj jezik, pravila, gramatiku i način koji predstavlja njihove temelje, koji se koristi još od početka historije te umjetnosti. Film, kao najmlađa umjetnost, se sigurno može izdvojiti po skupu pravila koje se vežu za teoretsko tumačenje i onih praktičnih pravila, koja se često i krše u industriji. 

Vjerovatno ste student, na početku ste svog puta i želite da snimite film, prije toga profesor vam preporučuje literaturu, od koje mnogi bježe, ali ova knjiga nije puka teoretska i filozofska literatura. Jedna od prvih knjiga, biblija filma, gramatika i putokaz, je upravo autora Ježija Plaževskog. Postoje dva dijela u kojima autor jednostavnim jezikom objašnjava skup filmskih pravila kojih se treba držati reditelj, montažer itd. Naravno, ova knjiga je prvo izdanje doživjela 1961. godine, tako da su došle i druge verzije filmskih jezika, ali, ne ovako strukturirane. Pa, zašto i kako učimo jezik filma autora iz Poljske?

Ježi Plaževski - historičar koji je pogledao 13.500 filmova.

Poznat je bio po tome da je za vrijeme gledanja filmova koristio hemijsku olovku sa lampicom, da može bolje da piše bilješke u svoj mali rokovnik, Ježi Plaževski je na taj način pogledao 13.500 filmova. Napustio nas je 2015. godine, a iza sebe ostavio mnoge vrijedne bilješke, knjige, dokumenta, eseje… Bio je aktivan u profesiji preko sedam decenija.  

Ježi je rođen 27. avgusta 1924. godine u Siedlceu, u Poljskoj. Njegov otac je bio fotograf, a tokom Drugog svjetskog rata Ježi je radio kao urednik časopisa Maly Nurt. 1950. godine završava Centralnu školu za planiranje i statistiku. 

Već za vrijeme studija objavljivao je filmske kritike, a od 1949. radio je za nedeljnik Film i objavljivao kritike u Žice Literackie magazinu. Od 1952. do 1956. bio je šef filmskog odjela u Centru za kulturu, a u godinama i direktor časopisa Film na sviat. 1960. godine u Varšavskom bioskopu osnovao je nagradu „Znanje“ za najbolji film u Palati kulture i nauke i vodio ga do 1985. 1965. godine odbranio je doktorsku tezu iz filozofije na Univerzitetu u Varšavi . Od 1968. bio je šef časopisa Kino i ostao je član redakcije ovog časopisa do svoje smrti.

Napisao je mnogo knjiga o svjetskoj kinematografiji, a mnogo puta je bio i u žiriju filmskih festivala, u Cannesu, Berlinu, San Sebastianu, Moskvi, Acapulcu, Locarnu, Karlovim Varima, Mannheimu, Mar del Plati, Gdyniji i Krakowu. 

Jezik filma I i II dio

Ako je inteligentna publika više uslov nego posledica nastajanja remek-dela, onda filmska publika prije svega treba da ima talenta. Kinematografija od svih umetnosti treba da pređe najdalji put do potpunog procvata.
 

Ovim riječima Ježi Plaževski počinje svoju prvu knjigu o jeziku filma, knjiga koja je duga tek 40tak stranica A4 formata i njen drugi dio, sadrže slijedeće dijelove: 

 • Geneza knjige, cilj, metod i oblast 
 • Ima li film svoj jezik?
 • Promjenjiva distanca 
 • Rakursi kamere 
 • Uglovi gledanja kamere
 • Kompozicija kadra 
 • Dubinska oštrina 
 • Kretanje objekta
 • Deformacija slike 
 • Trik snimci 
 • Zvučni film

Veliki reditelj Werner Herzog je jednom prilikom izjavio da se osnove filmskog jezika danas mogu naučiti za tek par dana. Naravno, kada pročitate upustva, onda ih morate primjeniti, savladati, pa ako želite, možete pravila i prekršiti. 

Ostala mi je ova knjiga u pamćenju zbog stila pisanja, koji je lagan i laički rečeno brzo se proguta, kao što i sam Ježi na početku piše, jezik filma i film kao umjetnost se razvija i to brzim tokom. Danas imamo mnoge varijacije na ove osnove, mnogo drugih i šarenih stilova, autorskih art potpisa i simbolike na trakama. Međutim, smatrajte ove knjige poput gramatike maternjeg jezika (u jednom dijelu ih autor i poredi) koju ste savladali kao djeca i nikad je niste zaboravili. Dobro, podkradu nam se i dese greške, ali osnove i pravila su tu. Ta pravila jezika filma svi reditelji nose skoro nesvjesno i primjenjuju ih kao alat kojima stvaraju umjetnost. Slikari, kipari, vajari koriste svi oni iste materijale, neki možda i kupuju od istog proizvođača, pojedini umjetnici su i djelili svoja ateljea, ali svako od njih je imao različit stil. Da, ovo je vaš materijal, neće vam pomoći da pronađete stil, ali će vam biti od koristi da naučite pravilno rukovati kamerom, glumcima i kadrovima. 

 

 •  
 •  
 •