SEDMA UMJETNOST

Vesna Ljubić – Prva rediteljica u BiH

05. aprila 2021. napustila nas je  Vesna Ljubić, prva rediteljica u BiH. Njen život je odnijela korona u sarajevskoj klinici Podhrastovi, a naš zaborav, ne znam ko je tome doprinjeo. O njoj nisam čula za vrijeme studija, nisam poznavala njena djela. Ja, rediteljica iz BiH, o Vesni Ljubić sam saznala tek tog crnog aprila, da nas je napustila. Tako to obično i bude, ljude upoznajemo po načinu na koji njihova imena odjeknu medijima, prekasno. 

A Vesna, za našu sramotu, pa i moju, nam je ostavila mnogo toga u amanet, ona je zaslužna za velike rediteljice poput Jasmile Žbanić i Aide Begić, a i za one čija imena će tek da odjeknu. Bila je Vesna umjetnica istančane poetike čija djela i danas krasi podjednako uzbudljiva estetika. 

Film: Posljednji skretničar uzanog kolosijeka, Vesna Ljubić, 1986.

Rođena je 25. maja 1938. godine u Prnjavoru. U Sarajevu završava Filozofski fakultet u Sarajevu, a zatim odlazi u Italiju gdje diplomira filmsku režiju u Rimu na Centro Sperimentale di Cinematografia. Njen diplomski dokumentarni film je bio Smrt se otplaćuje živeći, 1972. godine. Na drugoj godini studija Vesna Ljubić radi kao asistent, i to ni manje, ni više nego velikom Federicu Felliniju i režira svoj prvi film Putovanje. Godine 1975. snima dokumentarni film Halil Tikveša i TV igrani film Simha koji je nagrađen prvom nagradom na Filmskom festivalu u Portorožu.

Vesna osvaja prvu nagradu za scenarij i film 1980. na festivalu u Bergmanu za film Prkosna delta. Kompozitor filma je bio veliki Vangelis, poznat po remek djelima kao što je Blade Runner. Film je sniman u Dolini Neretve, a u snimanju su sudjelovali stanovnici Baćine i Misline te pjevači KUD-ova iz Metkovića, Komina, Brotnja, Čitluka i Trebižata. Šest godina poslije Vesna režira svoj drugi igrani film Posljednji skretničar uzanog kolosijeka. U filmu se pojavljuju Bora Stjepanović, Bata Živojinović i mnoga druga velika imena tadašnje sedme umjetnosti. Film je 1988. godine proglašen  najboljim stranim filmom na Festivalu u Delhiju 1988. U toku rata snima nagrađivani dokumentarni film Ecce Homo. To je bio prvi bh. film ikada prikazan na najvećem festivalu dokumentranog filma u svijetu – IDFA u Amsterdamu. Bila je dugogodišnja urednica i autorica u dramskom programu Radija Sarajevo, Radija Bosne i Hercegovine i Federalnog radija, dobar dio života je provela u tkz. Sivom domu. 

I tako Vesna Ljubić, prva žena filmska rediteljica iz BiH, nestaje u ovom pandemijskom ludilu, dobivši par smrtovnica, članak sa slikom minimalne kvalitete, a pluća koja su taj dan disati prestala, djelila su zrak sa Felinijem. Jedna slika iz njenog stana je osvanula na jednom članku, naravno prekasno, ali ispred prošarane majice reljefom se nadzire jedna kamera, neki bi rekli i fotoaparat, ali aparat za snimanje… I znam, na koji god način da završim priču o Vesni Ljubić da joj neću učiniti dobro, ja ću je se sjetiti u trenutcima kad me neko pita, a takvih pitanja ima, kako je to biti žena reditelj… Nije teško danas, neko je za mene…pardon, Vesna je za mene već put napravila, moje je bilo samo da ga slijedim i da ne zaboravim. 

  •  
  •  
  •  

1 thought on “Vesna Ljubić – Prva rediteljica u BiH”

  1. Pingback: Veljko Bulajić - reditelj jednog vremena

Comments are closed.