SEDMA UMJETNOST

Krištof Kišlovski – (a)politički reditelj

Vjerovatno bi bilo iznenađujuće opisati reditelja kao podcijenjenog umjetnika kada su njegova djela nominovana za neke od najvećih nagrada u kinematografiji – Palme d’Or, Venecijanski Zlatni lav, Oskara, Berlinski Zlatni medvjed. Ali opravdano je koristiti ovaj epitet, možda zato što poljski filmski režiser Krištof Kišlovski nikada nije odnio kući mnoge od spomenutih glavnih nagrada i njegov globalni status je došao tek posthumno. Možda je ovo opažanje vrlo relativno; možda zato što nije ušao u Kriterionski kanon do 2006. godine, možda zato što je njegova karijera završila naglo kada je bila u usponu, ili možda jednostavno zato što je jedan od najvećih reditelja modernog doba? Jedna stvar je jasna, ostavio je veliku zaostavštinu od koje mnogi mladi umjetnici mogu učiti.

Poljski reditelj je veći dio svog života proveo u komunističkom režimu u zemlji i osjetio boli njegove kontrole i cenzure.  Kišlovski je započeo svoju karijeru sa dokumentarnim filmovima, a zatim je 1975. napravio prvu dugometražnu dramu. Dok su njegovi rani narativni filmovi sadržavali elemente socijalnog realizma i političke dimenzije unutar nematerijalnih i mističnih koncepata po kojima je Kišlovski postao poznat, on je ubrzo odbacio tvrdnje da su u pitanju tek puke političke ideje i dao svojim djelima drugu svrhu: istraživanje metafizičkih, slučajnih misterija i paradoksa svemira putem teme slučajnosti, međusobne povezanosti, identiteta, sudbina i još mnogo toga. Na papiru, ne treba mnogo da se zaključi da su u pitanju filmovi visokih koncepata – filmovi o dvojnicima, prepisivanju nečijeg vremena i samo historije, davanju druge šanse, putovanja kroz paralelne alternativne svemire, pa čak i smrt – ali svaki je imao duhovni element, emocionalnu težinu, duševni humanizam i dramatične teksture.

Cinični Kišlovski

Kubrick je rekao o Kišlovskom i njegovom stalnom scenarističkom pratiocu Piešvicu: „Uvijek nerado izdvajam neku posebnost djela velikog filmskog stvaraoca, jer ona neminovno teži pojednostavljivanju i smanjenju spomenutog djela. Ali ovaj tandem stvara remek djela.”

Frustriran medijumom filma i / ili vlastitim ograničenjima – krajnje cinični Kišlovski nije vjerovao da se unutrašnjost misterioznosti ljudskog stanja može prikladno uhvatiti na filmskoj traci, iako ga to ne zaustavlja – i iscrpljen brzinom kojom je napravio posljednje majstorstvo i triptih Trilogije tri boje (sve tri režirao je u manje od deset mjeseci, a u jednom je trenutku sva tri filma istovremeno montirao, snimao i napisao), Kišlovski je najavio odlazak u penziju u dobi od 52 godine tijekom premijere filma “Crveno“ na filmskom festivalu u Kanu. Nešto manje od dvije godine kasnije, pojavila se vijest da razmišlja o odlasku u penziju kako bi formirao novu trilogiju temeljenu na konceptima  Danteove „Božanstvene komedije“ (od kojih je jedan film kasnije režirao bosanskohercegovački oskarovac Danis Tanović), reditelj je umro tijekom otvorene operacije srca u 54. godini.

Pa, zašto nam je bitan i inspirativan Kišlovski? Smatram da je u ovim vremenima bitno spomenuti reditelja koji je vjerovao da stranci možda nisu toliko otuđeni, koji je mislio da je naše postojanje okrutan trik s dubljim značenjem, koje ne možemo u potpunosti shvatiti; koji je vjerovao u razmatranje misterioznih elemenata svemira koji su nas objedinili kao ljude izvan nacionalnosti, religija, političkih i osobnih filozofija. Bitan je jer je i dalje aktuelan i prikladan ovom vremenu. 

„Dekalog" (1988)

Film: Dekalog, K. Kišlovski, 1988.

Iako je “Dvostruki život Veronike” njegov prvi međunarodni film i trilogija „Tri boje“ mu je donijela mnogo više priznanja, prvo remek-djelo Kišlovskog je bio film “Dekalog”, desetomjesečni ciklus kratkih filmova (omnibus) snimljenih za poljsku televiziju. Priče su bile temeljene na deset zapovjesti i svaka je trajala jedan sat. Postavljene u tmurnom i neuglednom stambenom projektu u Varšavi, “Dekalog” je ilustrovao deset priča o moralnim i etičkim dilemama s kojima se susreo kaleidoskop isprepletenih likova. Jedini lajtmotiv kroz seriju je tihi, bezimeni lik, možda metafora Isusa, koji tek svjedoči svakoj priči. Zbog ugovornih obaveza, Kišlovski je dijelove V i VII proširio na dugometražne filmove, „Kratki film o ubijanju“ i „Kratki film o ljubavi“, a prvi je osvojio nagrade žirija u Kanu te godine. Iako su očigledno prisutne religiozne i metafizičke konotacije, “Dekalog” je također ispitivanje (a ponekad i cenzura) o mentalnom stanju poljskog društva tokom komunističkog režima, stoga su prisutni oštri sivi uslovi i nepodnošljiva neprozirnost postojanja koja lebdi poput mračnog oblaka u svim epizodama.

"Dvostruki život Veronike" (1991)

“Kraljevstva praznovjerja, sudbine, predodžbe, intuicija, snova i unutrašnji život čovjeka … sve je to najteže snimiti”, rekao je jednom Kišlovski. “Jer se ove teme bave stvarima koje ne možete imenovati, ako ih učinite trivijalnim.”

Sadržavajući dvostrano pripovjedanje, “Dvostruki život Veronike” se fokusira na dvije žene – svaku od njih glumi Irena Jakob – odrasle u različitim uslovima s tajanstvenom vezom koja ih povezuje. Identične ili iste osobe? Veronika je pjevačica u Poljskoj slabog srca, a Veronik je poljska učiteljica. Navodno ista osoba (ili možda i nije), Veronika umire od srčanog udara sredinom recitala nakon što je svoju drugu polovinu nakratko vidjela na trgu u Krakovu (ironično na demonstraciji solidarnosti). Nesvjesna Veronikinog postojanja, Veronik je ipak pogođena dubokim osjećajem gubitka, izolacije i tuge nakon što njezina druga polovica ode. 

Ta smrt odjekuje u njoj, što dovodi do napuštanja posla i transformacije života (osjećaju se teme manipulacije, preokrenutih svjetova i slobode). Izričito snimljen u intimnom, melankoličnom krugu svojih protagonista – s blistavim jantarnim nijansama koje prožimaju svaki kadar – “Dvostruki život Veronike” senzualna je, očaravajuća i duboko apsorbujuća razmatranja Kišlovskijevske jedinstvene preokupacije bespoštednom i zagonetnom međusobnom povezanošću ljudskog postojanja. Izrazita muzička prisutnost Zbigneva Preisnera i nezaboravna paleta zlatnih boja kinematografa Slavomira Idžiaka, su sve prognoze nagovještaja o tome što treba doći u „Tri boje“.

„Tri boje: plava, bijela i crvena" (1993 - 1994)

Kišlovskijeva posljednja trilogija „Tri boje“ istražuje teme tri boje zastupljene u francuskoj zastavi; slobode, jednakosti i bratstva kroz tri, naizgled nepovezane pojedince. Kišlovski je za svaki film koristio različitog ženskog protagonistu i tri različita kinematografa da filmovima daju karakterističan izgled.

U prvom filmu „Plava“, žena je suočena sa komadićima tragične prošlosti, te iako ne posjeduje volju da nastavi dalje, njena životna snaga joj ne omogućava da izvrši samoubistvo.

„Bijela“ je film koji kritičari smatraju najslabijim dijelom ove trilogije, zbog svog komičnog tona. Fokus je na temi jednakosti tj. nepostojanju iste. Cinično i surovo ispitivanje braka, moći i nejednakosti bogatstva, “Bijela” je možda najslabiji komad trilogije, ali Kišlovski je ipak osvojio Srebrnog medvjeda za najboljeg režisera na 44. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu 1994. godine za ovaj naslov.

„Crvena“ opisana kao “bratstvo stranaca”,  je ključna crta i krajnje povezujuća linija opsesije u Kišlovskijevim djelima: kako jedna osoba na planeti može razmišljati tačno kao netko drugi u drugom dijelu svijeta i da to nikad ne sazna, ali možda bi tada mogla osjetiti znatiželju? Kako bi deja vu moglo značiti nešto dublje? Kako nam oni nepoznati možda uopće nisu stranci? Cinična osoba u srcu, ali s dubokom znatiželjom ljudskog stanja, neki su sugerirali da je tema bratstva u „Crvenoj“ samokritika autorove vlastite sebičnosti. Bez obzira, zapanjujući i raskošan završni zaključak trilogije Tri boje je jeziv, drzak i nezaboravan.

Treba spomenuti i da je osamdesetih godina prošlog vijeka Kišlovski pripadao grupi poljskih režisera nazvanoj „Cinema of Moral Anxiety“ u kojoj su pored njega Januz Kijovski, Andrej Vajda i Agnišenka Holand, te blisko surađuju s nizozemskim režiserima. Zbog ove povezanosti njihovi se filmovi cenzuriraju, skraćuju, ili u potpunosti povlače iz javnog prikazivanja u Poljskoj.

 

Članak: (A)politični filmovi Krištova Krišlovskog, 27.06.2020.  Makanje.me

  •  
  •  
  •